29 Mayıs 2012 Salı

Etli Girit Kabağı Dolması

Yaklaşık bir haftadır tariflerimi yazamıyorum. Yemeklerimi yaptım resimlerini çektim ama yayınlayamadım. Kusura bakmayın lütfen. Çünkü araya oğlumun ve arkadaşlarının doğum günü partisi girdiJ. Neredeyse tüm arkadaşlarımız Mayıs ayında doğum yapmış inanılır gibi değil. Bir partiden diğerine gidiyoruz. Çok keyifli, hepsi hemen hemen aynı burçtalar. Oğlum sürekli mum üflüyor bu onu çok mutlu ediyor. Buğun parti yok, evdeyiz oğlum o kadar alıştı ki, pasta diye gezmeye başladı. En yakın parti Cuma günü J. Sabırsızlıkla cumayı bekliyoruz.
Bu arada oğlumdan bahsetmişken çok yakında minikler için de harika yemek tarifleri paylaşmaya başlayacağım sizlerle. Ama biraz zamana ihtiyacım var çünkü benim minik oğlum iki yaşına girdi. Bu aralar bana fazla zaman bırakmıyor. Ancak o uyuduğunda tariflerimi yazabiliyorumJ.  Gündüz yapıp gece yazıyorum. Olsun  yavaş yavaş harika yemekler yapacağız çok keyifliJ.

Şimdi tarifimize başlayalım. Gene çok sağlıklı bir yemek, tombul Girit kabağından etli dolma yaptım. Umarım beğenirsiniz.

Malzemeler:
10 adet Girit kabağı
10 yemek kaşığı pirinç (pirinci az olsun istiyorsanız 8 kaşık koyalım. Ben az pirinçli yapıyorum)
Yarım kilo hafif yağlı dana kıyma
2 adet soğan
3 adet domates rendesi
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber ve tuz
Koruk suyu yoksa yarım limon

Yapılışı:
Kabaklarımızı güzelce yıkayalım sap kısımlarını kapak şeklinde keselim.
İçlerini oyalım.
Soğanlarımızı küçük küçük doğrayalım (ben super şef’den geciriyorum)
Domateslerimizin kabuklarını soyalım küçük küçük doğrayalım ya da süper şef’den geçirelim.
Pirincimizi güzelce yıkayalım ve süzelim.
Bir tasa pirincimizi, soğanı, karabiber ve tuzu koyalım iyice karıştıralım.
Ardından kıymayı, salçaları ve biraz zeytinyağı ekleyelim tekrar karıştıralım.
Son olarak domatesleri ekleyelim içine bir limon sıkalım ve karıştıralım.
Ve dolmalarımızı dolduralım.
Dolmalarımızı düztabanlı yayvan bir tencereye yerleştirelim.
Üzerine biraz tuz serpelim ve dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyelim.
Dolmaların üzerine tabak kapatalım ve ağırlık koyalım.
Yemeğin suyu kaynadıktan sonra altını kısalım.
Kısık ateşte pişirelim.
Çatal batırıp pişip pişmediğini kontrol edelim.
Suyu az gelirse sıcak su ilave edilebilir.
Yoğurtla yada cacıkla harika oluyor.

Afiyet olsunJ.
Sevgiyle kalın.

2 yorum:

  1. Girit kabağını nereden bulduğunu merak ederken profilinden İzmir de oturduğunu gördüm. Oralarda şanslısın bulmak mümkün. Ellerine sağlık. Çok lezzetli olur Ege nin otları,sebzeleri.

    YanıtlaSil
  2. Evet burada pazarlarda tazecik sebzeler, otlar bulmak mümkün. Ama İstanbulda'da varGirit kabağı ben görmüştüm. yada İzmire buyrun misafirim olun ben size yaparım.

    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil