15 Mayıs 2012 Salı

Enginar Dolması


Yeşil yeşil yeşilll her yer yemyeşil. Bahar geldi tap taze sebzeler yeşillikler ve meyveler. Bahçemde oturmuş ilk tarifimi yazarken, bir yandan mis gibi doğa, çiçeklerin kokusu, güllerin tazeliği, mmm! İste buna bayılıyorum. Tertemizlik, tazelik, dinlenmişlik ve huzur. Her şey harika. Peki buğun ne pişirdim? Mucizevi sebze ENGİNAR.
Tazelik dedik. Yemyeşil tazecik yaprakları var. Temizlik dedik.Vücudu temizler. Huzur dedik. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir ve dinçlik verir. Bunlar gibi enginarın bir çok faydası vardır. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kandaki seker oranını ayarlar, meme, rahim ağzı ve prostat kanserine iyi gelir. Yaslanmayı geciktirir, sarılığa iyi gelir, ateş düşürücü ve İştah acıcı özelliği vardır. Ve ilginçtir ki ter kokusunu giderir. Ayrıca A ve C vitamini, kalsiyum, potasyum,demir, manganez ve fosfor mineralleri içerir.


Yani hemen pazara gidip taze taze almanız gerek. Çabuk olmalıyız çünkü bu harika sebzeden sadece üç ay Mart, Nisan ve Mayıs ayları yararlanabiliriz. Zaman az, hadi hemen pazaraaa. Öncelikle dolmalık enginar nasıl seçilir? Taze enginar ağır ve yaprakları sıkı olur. Dolmalık enginarı biraz iri çanaklı seçelim.

Malzemeler
6 adet enginar
2 su bardak pirinç
5 tane taze soğan
1 demet dereotu
2 yemek kasığı un
2 adet limon
1 cay bardağı zeytinyağı
Tuz ve karabiber



Yapılışı:
Enginar nasıl temizlenir?
Enginarın dış koyu renkli yapraklarından iki sıra koparıp ayıklayalım.
Tazeliğini ve rengini kaybetmemesi için sapını en son keseceğiz.
Enginarın yapraklarını üstten 1.5 cm keselim.
Enginarın yapraklarını hafif hafif açalım ortasındaki tüyleri (diken gibi olması taze olduğunu gösterir) tatlı kasığıyla kazıyalım ve enginarı güzelce yıkayalım.
Enginarın saplarını dibinden kıralım kesmeyelim çünkü liflerini sonra temizleyemeyiz kırıp kalan lifleri bıçakla keselim.
Enginarları limonla güzelce ovalim.
Bir kaba unu ve bir adet limonu sıkıp içine enginarları koyalım.
Enginar saplarını da salatalık soyar gibi soyalım ve limonlu suya koyalım.
Ve 1.5 bardak pirincimizi güzelce yıkayalım.
Ardından taze soğanları ve dereotunu da yıkayalım.
Dereotunu ince ince kıyalım.
Soğan ve dereotunu güzelce karıştırıp pirince katalım.
Tuzunu ve karabiberini ekleyelim.
Ve en zevkli kısmı, enginarı alalım önce ortasına sonra tüm yaprakların içlerine iç malzemeyi güzelce yerleştirelim.
Tencereye enginarlarımızı ve saplarımızı koyalım.
Enginarların yarısına kadar su ekleyelim.
Üzerine zevkinize göre bir ya da yarim limon sıkalım ve bir çay bardağı zeytinyağını dökelim. Tencerenin ağzını kapatalım. Ta ki pişip, soğuyana kadar.
Soğumadan acarsak enginarlar kararır. Bu yüzden soğumasını beklememiz gerek.
Ve iste enfes bir yemek afiyetle yiyin. Ellerinize sağlık.
Bunu esime ilk yaptığımda "vawww aşkım sahalara geri donmuş yasasın" tam bir lezzet fırtınası ellerine sağlık seni seviyorum"dedi.
Yaa iste yemek böyle bir şey aşkı kamçılar:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder