31 Mayıs 2012 Perşembe

Etli Enginar Dolma

Daha önce zeytinyağlısını yapmıştım. Birde etlisini yapayım dedim ve inanılmaz oldu. Misafirlerim hatta oğlum bayıldı yapraklarını sıyırıp öyle bir yiyişi vardı ki inanamazsınız. Yemekten vazgeçer sofradan kalkardınız herhalde J. Bütün parmaklarını kullandı yavrum.
Malzemeler:
5 adet dolmalık enginar
12 yemek kaşığı pirinç
350 gr dana kıyma
2 adet soğan
3 adet domates
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet limon
Tuz

Yapılışı:
Enginarın dış koyu renkli yapraklarından iki sıra koparıp ayıklayalım.
Tazeliğini ve rengini kaybetmemesi için sapını en son keselim.
Enginarın yapraklarını üstten 1,5 cm keselim.
Yapraklarını hafif hafif açalım ortasındaki tüyleri (diken gibi olması taze olduğunu gösterir) tatlı kasığıyla kazıyalım ve enginarı güzelce yıkayalım.
Enginarın saplarını dibinden kıralım kesmeyelim çünkü liflerini sonra temizleyemeyiz kırıp kalan lifleri bıçakla keselim.
Enginarları limonla güzelce ovalim.

Bir kaba unu ve bir adet limonu sıkıp içine enginarları koyalım.
Dolmanın içi:
Pirincimizi yıkayalım. Soğanları Super sef’den geçirelim. (ya da rendeleyelim)
Domatesleri yıkayalım ve kabuklarını soyalım. Küçük küçük doğrayalım.
Bir tasa pirincimizi, soğanı, karabiber ve tuzu koyalım iyice karıştıralım.
Ardından kıymayı, salçaları ve biraz zeytinyağı ekleyelim.
Son olarak domatesleri koyalım ve karıştıralım.
Enginarı alalım önce ortasına sonra tüm yaprakların içlerine iç malzemeyi güzelce yerleştirelim.
Tencereye enginarları koyalım üzerine bir limon sıkalım, tuzunu ekleyelim.
Dolmaların yarısına kadar su koyalım.

Suyu kaynadıktan sonra altını kısalım. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirelim.
Pirinçler pişince yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun.

Sevgiyle kalınJ

2 yorum: