18 Mayıs 2012 Cuma

Fırında Neşeli Dolmalar

Zeytinyağlı dolmanın her çeşidine bayılırım. Limon sıkıp öyle bir yerim ki hayran kalırsınız. Hele bir de annem yaptıksa enfes olur. Ama annem uzakta olduğu için artık onun dolmalarını yiyemiyorum. Çok zor olduğunu düşünürdüm ama bir kez yaptıktan sonra ne kadar kolay olduğunu gördüm. Eşim ve Oğlumda çok seviyor bu yüzden sık sık yaparım.  Sarı biberle, kırmızı biberle, yeşil biberle, kuru patlıcanla ve tabi sarmalarını da yaparım enfes oluyor.  Özellikle rakıyla harika bir ikili diyebilirim.

 

Malzemeler:


20 adet dolmalık biber
15 kaşık pirinç
2 adet kuru soğan
5 adet taze soğan
8 dal taze nane
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
6 adet soyulmuş domates
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 adet küp şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı çam fıstığı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet limon

 Yapılışı:


Dolmalık biberlerin üzerini kapak şeklinde kesip ayıralım.
İçindeki çekirdekleri çıkartalım ve biberleri yıkayalım.
Pirinçleri de güzelce yıkayalım.
Kuş üzümlerini şişene kadar suda bekletelim.
Soğanları küp şeklinde doğrayalım.
Dereotunu, naneyi, maydanozu ve taze soğanı güzelce yıkayıp ince ince kıyalım.
Domatesleri soyalım ve küp şekilde doğrayalım.
Tencereye bir çay bardağı zeytinyağımızı dökelim.
Yağ ısındıktan sonra cam fıstıklarını hafif kavuralım.
Ardından soğanları ve pirinci ekleyelim kavuralım.
Kuş üzümlerimizi süzelim ve ekleyelim.
Sırasıyla domatesleri, tüm yeşillikleri, yeşil soğanı, karabiberi, yenibaharı, tuzu, şekeri ekleyelim.
Üzerine bir bardak su ve bir limon suyunu ilave edelim karıştıralım.
Harcımız ılıyınca biberlerimizi dolduralım.
Ağızlarını isterseniz biberin saplarıyla yada domates ile kapatabilirsiniz.
Dolmalarımızı düz ve yayvan bir tencereye ağızları yukarı gelecek şekilde dizelim.
Üzerine çok hafif zeytinyağı gezdirelim ve dolmaların yarısına kadar su ekleyelim.
Dolmaların üzerine uygun büyüklükte porselen tabağı ters kapatalım altını yakalım.
Suyu kaynayınca altını kısalım kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Hafif kızarıklık vermek için pişen dolmaları fırın kabına alalım ve fırında kızarmalarını sağlayalım.
Soğuk olarak servis yapalım.
Tam bir lezzet fırtınası. Afiyet olsun.
Sevgilerimle…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder