Bunu ilk defa Sevgili arkadaşım Gül’ün evinde yedim ve bayıldım. Sıcaklarda çok iyi geliyor. Tam bir yaz tatlısı ve çok pratik. Sunumu da çok hoş ve değişik meyvelerle yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 kg süt 12 kaşık irmik 10 yemek kaşığı şeker 1 paket vanilya 1 paket meyveli jöle
Yapılışı:
Sütü tencereye koyalım üzerine irmiği, vanilyayı ve şekeri ekleyelim. Muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirelim. Borcamın dibini ıslatalım, muhallebimizi dökelim. Hazır paket jöleyi üzerindeki tarife göre yapalım. Muhallebi soğuduktan sonra üzerine önce meyveleri yerleştirelim ardından jöleyi dökelim. Buzdolabına koyalım, soğuk olarak servis edelim.
Hafif, sağlıklı ve lezzetli. Şu yaz sıcaklarında ferahlatıcı bir yemek.
Malzemeler:
1 kg ayşekadın fasulye 1 adet soğan 1 adet yeşilbiber 3 adet domates 1 yemek kaşığı domates salçası 3 diş sarımsak 4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet kesme şeker Tuz
Yapılışı:
Fasulyemizi güzelce yıkayalım. Fasulyelerin iki ucunu kopartıp iki yanındaki kılçıkları ayıklayalım. Ayıkladıktan sonra boylamasına keselim ardından eninden ikiye bölelim. Domatesleri güzelce yıkayalım kabuklarını soyalım küp küp doğrayalım. Soğanı ve sarımsağı yıkayalım aynı şekilde doğrayalım. Son olarak biberi yıkayalım ufak ufak doğrayalım. Tencereye zeytinyağını koyalım ısınınca soğanları ekleyelim pembeleşene kadar kavuralım. Ardından küp doğradığımız domatesleri, biberi, sarımsağı, domates salçasını, şekerleri, fasulyeleri ve tuzu ekleyelim. Üzerini örtecek kadar su koyup kapağını kapatalım kaynasın. Kaynadıktan sonra altını kısalım. Kısık ateşte suyunu kontrol ederek ağır ağır pişirelim. Soğuk olarak servis edelim.
İzmir de hemen hemen her restoranda rastladığım bir tat. Bağımlılık yaptığı için adı ‘Eroin’ miş. Gerçekten bağımlılık yapıyor zevki ve acıyı aynı anda tattıran bir lezzet. Acı sevenler için inanılmaz bir rakı mezesi.
Malzemeler:
Yarım kilo süzme yoğurt 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı zeytinyağı 15 adet uzun acı kırmızı kurutulmuş biber Tuz
Yapılışı: Kuru biberleri yıkayalım ve çok ince olmayacak şekilde doğrayalım. Yoğurdumuzu servis tabağımıza alalım hafif tuz ekelim. (bazı yerlerde yoğurdun içine az miktarda közlenmiş patlıcan koyuyorlar. Öylede denemenizi tavsiye ederim) Tereyağını ve zeytinyağını kızdıralım üzerine biberleri atalım biraz kavuralım. Biberler kararmasın. Yoğurdumuzun üzerine güzelce dökelim. İşte hazır.
Moskova’dayken sık gittiğimiz “Propaganda“ adında bir kafe vardı. Bu salatayı orda çok sık yerdik ve muhteşem yaparlardı. Geçen gün pazarda Reyhanı görünce aklıma geldi. Hemen aldım fakat Tarhun otunu bulamadım, her zaman olmuyor arada bir rastlıyorum. Ama ben yinede yaptım:). Sizlerle de paylaşmak istedim. Söylemeden geçemeyeceğim Sevgili arkadaşım Mine bu salatayı harika yapardı. Onu aradım ve unuttuğum bir şey var mı diye teyit ettim:)). Kendisinin inanılmaz bir damak tadı vardır. Beğeneceğinizi umuyorum. Çok lezzetli değişik bir tat.
Malzemeler:
1 demet reyhan Yarım demet tarhun otu 7-8 tane cherry domates Yarım cay bardağı balsamik sirke Zeytinyağı Tuz
Yapılışı:
Reyhanı güzelce yıkayalım ince ince kıyalım. Tarhunu da güzelce yıkayalım doğrayalım. Domatesleri dörde bölelim. Hepsini salata kabımıza alalım üzerine balsamik sirke, tuz ve zeytinyağını ekleyelim. (damak zevkinize göre balsamik sirkeyi az ya da çok koyabilirsiniz)
Yarım kilo havuç 1 orta boy rende soğan 3 diş sarımsak Yarım kilo süzme yoğurt 1 çorba kaşığı zeytinyağı Göz kararı ceviz Kırmızı toz biber Tuz
Yapılışı:
Havuçlarımızı güzelce yıkayalım üzerlerini kazıyalım. Soğanımızı temizleyelim rende yapalım. Cevizi iri olacak şekilde robottan geçirelim. Sarımsaklarımızı ayıklayalım. Isınmış zeytinyağında rende soğanları hafif pembeleşene kadar kavuralım. Rendelenmiş havuçları ekleyelim yumuşayıncaya kadar kavuralım. En son cevizleri ekleyelim hafif kavuralım ve soğumaya bırakalım. Yoğurdu bir kaba alalım sarımsakları sıkalım güzelce karıştıralım. Soğumuş olan havucumuzu sarımsaklı yoğurda ekleyelim. Üzerine zeytinyağında kırmızı toz biber yakıp servis yapabiliriz.
Pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi, ister peynirle, ister reçelle ister sarımsaklı yoğurtla. Mutlaka denemelisiniz. Hem de çok pratik.
Malzemeler: Yarım kilo un 250 gr yoğurt (sulandırılmış) 1 paket kabartma tozu 1 adet yumurta 1 su bardağı zeytinyağı Tuz
Yapılışı:
Unu ve tuzu hamur yoğurma kabına alalım. Ayrı bir kaba yoğurdu, yumurtayı ve kabartma tozunu alıp çırpalım. Çırptığımız karışımı una ekleyelim ve yoğuralım. Hamurumuzu kulak memesi kıvamına getirelim. 10 dakika üzerini örtüp dinlendirelim. Dinlenmiş hamurumuzu merdaneyle yarım santim kalınlığında açalım. İster bıçakla muska gibi keselim, ister su bardağı ile yuvarlak keselim. Tavaya 1 su bardağı zeytinyağı (isteğe göre ayçiçeği yağıda olur) koyalım kızsın. Kesmiş olduğumuz hamurları kızgın yağda pembeleşene kadar kızartalım. Sade olarak ya da üzerine sarımsaklı yoğurtla da denemenizi tavsiye ederim. (su bardağı ile kestiğimiz hamurun içine peynir koyarak da yapabiliriz. )
Kabak mücverini kızartmadansa fırında yapıyorum. Hem daha hafif hem de sağlıklı.
Malzemeler:
Yarım kilo sakız kabağı veya Girit kabağı 5 adet taze soğan 2 adet havuç Yarım demet taze nane Yarım demet dereotu Yarım demet maydanoz 2 adet yumurta 2 çay bardağı un 150 gr tulum loru ya da beyaz peynir 1 tatlı kaşığı karabiber Yarım paket kabartma tozu Üzeri için kaşar peyniri rendesi Tuz
Yapılışı:
Kabakları yıkayalım üzerlerini kazıyalım ve rendeleyelim. Kabak rendesinin suyunu bırakması için tuz serpip 5 dakika bekletelim. Tel süzgece alalım ve suyunu iyice süzelim. Maydanozu, dereotunu, taze naneyi ve taze soğanı iyice yıkayalım ince ince kıyalım. Havucu yıkayalım rendeleyelim. Bir kaba kabak rendesini, dereotunu, maydanozu, taze soğanı, ezilmiş peyniri, yumurtaları, unu, rendelenmiş havucu, kabartma tozunu, taze naneyi, karabiberi ve tuzu ekleyip güzelce karıştıralım. Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım ısınsın. Fırın kabımızı yağlayalım ve unlayalım. Malzememizi fırın kabımıza alalım üzerine kaşar rendesini serpelim. Kaşarlar eriyip üzeri pembeleşene kadar pişirelim.
200 gr tereyağı 1 su bardağı pudra şekeri 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 3 su bardağı un 1 çay bardağı fındık
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabımıza oda ısısında beklemiş tereyağını, pudra şekerini ve vanilyayı koyalım iyice yoğuralım. Karışıma kabartma tozunu, fındığı ve unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edelim. Hamurumuz iyice yumuşayınca üzerine bir bezle örtelim 20 dakika bekletelim. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizle yuvarlayalım. Üzerine hafif basarak yassılaştıralım. Fırın tepsimize silikon pişiri (ya da yağlı kâğıdı) serelim. Üzerine kurabiyelerimizi dizelim. Hafif pembeleşene kadar pişirelim. Servis tabağına alalım üzerine pudra şekeri serpelim.
Deniz börülcesinin besin değerleri çok fazladır. Hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı. Salatasına benim oğlum bayılıyor.
Malzemeler: 3 demet deniz börülcesi 4 diş sarımsak Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 adet limon suyu Yapılışı: Börülcelerin kök kısmını kesip atalım. Börülceleri ortadan ikiye bölelim iyice yıkayalım ve suda bekletelim. Tencereye sıcak suyu koyalım börülceleri ekleyip iyice pişene kadar haşlayalım. Haşlandıktan sonra kevgirle alalım biraz soğusun. Soğuduktan sonra bağ kısmından tutup aşağıya doğru tek tek sıyıralım. Elimizde kılcık kısmı kalacak. Bir kaba ezilmiş sarımsakları, limon suyunu ve zeytinyağını koyalım karıştıralım. Börülceleri servis tabağına alalım üzerine hazırladığımız sosu dökelim. Deniz börülcesi tuzlu olur, tuzu az gelirse ekleyelim. Afiyet olsun.
Ben peyniri ve peynirli her şeyi çok severim. Beğeneceğinizi umduğum çok lezzetli bir tarif. Mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler:
12 adet çıkıyor 1 çay fincanı un 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı tuz 2 su bardağı mısır unu 1,5 su bardağı peynir (yarısı tulum loru yarısı İzmir tulumu) 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı 1 tatlı kaşığı biber salçası 3 dış dövülmüş sarımsak 2 adet çırpılmış yumurta 1 su bardağı+ 5 yemek kaşığı süt Yapılışı: Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım ısınsın. Muffin kalıbımızın içine kâğıtları koyalım. Peynirimizi rendeleyelim. Bir kâseye unu, kabartma tozu ve tuzu koyalım kaşıkla karıştıralım. Ardından mısır ununu ve rendelenmiş peyniri katalım. Başka bir kaba erimiş tereyağımızı, biber salçasını, yumurtaları, sütü ve dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştıralım. Üzerine diğer malzemeyi koyalım hafif hafif karıştıralım. Hamurumuzu kaşıkla kalıplara paylaştıralım. Geriye kalan peynirimizi üzerlerine serpelim. Yaklaşık 20 dakika altın rengi olana kadar pişirelim.
Enginarın zamanı olduğu için gene enginar yemeği yaptım. Hem çok faydalı hem de çok lezzetli. Zamanı geçmeden bol bol tüketelim.
Malzemeler:
5 adet temizlenmiş enginar 1 orta boy soğan 2 adet havuç 1 adet patates 1 su bardağı bezelye Yarım demet dereotu 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı un Yarım limon suyu 2 adet kesme şeker 2.5 su bardağı su Tuz
Yapılışı:
Bir kabın içine su koyalım. İçine yarım limon suyunu ve enginarları ekleyelim. Havucu güzelce yıkayalım ve tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Aynı şekilde patatesleri de doğrayalım. Dereotunu yıkayalım ince ince kıyalım. Tencereye zeytinyağını alalım içine küp doğranmış soğanı ekleyelim ve pembeleşene kadar kavuralım. Havuçları ekleyip kavuralım. Ardından patatesleri ekleyelim kavurmaya devam edelim. Üzerine 2,5 su bardağı sıcak suyu, limon suyunu, enginarları, bezelyeleri ve şekeri ekleyelim. Tüm sebzeler yumuşayana dek pişirelim. Unu yarım kahve fincanı su ile ezelim ve sebzelere ekleyelim. Tuzunu koyalım ve altını kapatalım. Delikli kepçe ile enginarları alalım, servis tabağımıza yerleştirelim. Sebzeleri de aynı şekilde alalım içine ince kıyılmış dereotunu ekleyelim. Enginarların göbeklerine sebzeleri yerleştirelim. Tencerede kalan suyu enginarların üzerine gezdirelim. Soğuk olarak servis yapalım.
Bahçemizin eriklerinden harika bir şurup yaptım. Şu sıcak günlerde buz gibi mutlaka denemelisiniz. Kırmızı erik çok faydalı sindirim sistemini de düzenliyor.
Malzemeler:
1 kg kırmızı erik 2 kg su 2 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Erikleri güzelce yıkayalım. Tencereye eriklerimizi ve suyumuzu koyalım. Orta ateşte erikler yumuşayana kadar kaynatalım. Soğuduktan sonra erikleri tel süzgeçten geçirelim. Çekirdeklerini ve kabuklarını atalım. Erik suyumuzu tekrar tencereye alalım üzerine 2 su bardağı şekerimiz ekleyelim. Biraz kaynatıp soğumaya bırakalım.
Kilis yöresine ait inanılmaz bir lezzet. Benim iki et oburum da buna bayılıyorlar. Tabi oğlumunkini daha az baharatlı yapıyorum. Beğeneceğinizi umuyorum.
Malzemeler:
Yarım kilo yağlı dana kıyma (kuzuyla da çok lezzetli oluyor) Yarım su bardağı ince köftelik bulgur 3 adet soğan 3 yemek kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Soğanlarımızı soyalım ve super şef’den geçirelim. (ya da rondodan) Bulgurumuzu güzelce yıkayalım. İyice süzülsün. Yoğurma kabımıza kıymayı, soğanı ve bulguru koyalım güzelce yoğuralım. Ardından naneyi, kırmızı toz biberi, karabiberi ve tuzu ekleyelim iyice yoğuralım. Şişiniz varsa eğer iki ceviz büyüklüğünde parça koparalım şişe güzelce yerleştirelim. Sıkımlayarak çok kalın olmadan şişe uzunlamasına yayalım. Eğer mangalda değil fırında yapacaksak, hazırladığımız köfteyi şişten çıkaralım, ızgara fırın tepsimize uzunlamasına şeklini bozmadan dizelim. 180 derece fırında çok kurutmadan hafif kızarana kadar pişirelim. Karışık yeşil salata ve yufka ekmekle harika oluyor.
Yanına yaptığım yeşil salata:
Maydanoz Taze soğan Kırmızı taze biber Roka Kırmızı kuru soğan Nar ekşisi Zeytinyağı Tuz Hepsini ince ince kıyıp karıştıralım. Nar ekşisini, yağını ve tuzunu ekleyelim. Salata kabımıza alalım. Yufka ekmeğin içine salatamızı ve oruğu koyalım afiyetle yiyelim.
Yine uzun bir ara verdim. Her gün yeni ve farklı tarifler yapıp paylaşmak istiyorum. Fırsatlar yaratmaya, zaman ayırmaya çalışıyorum. Yapamadığım zaman çok mutsuz oluyorum. Fakat oğlum bu aralar o kadar yaramaz ki bana hiç fırsat vermiyor. Gündüzleri artık hiç uyumuyor hep dışarı çıkmak, oynamak istiyor. Akşam olunca ikimizin de pestili çıkıyor. Ama o gene de geç yatıyor. Üç tane kahve içtim sırf bu gece oturabilmek için. Ama harika tasarımlar yaptım zaman alsa da yavaş yavaş hepsini yapacağım:)).Oğlumun en sevdiği kurabiyelerden birini yaptım umarım begenirsiniz.
Malzemeler:
250 gr margarin 2.5 çorba kaşığı pudra şekeri 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 3. 5 su bardağı un 1 adet yumurta 2 çorba kaşığı kakao
Yapılışı:
Pudraşekerini ve oda ısısında yumuşamış olan margarinimizi hamur yoğurma kabımıza alalım ve krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Vanilyayı, kabartma tozunu ve yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edelim. Unumuzu yavaş yavaş ekleyelim ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuralım. Hamuru iki eşit parçaya ayıralım. Birine kakaomuzu ekleyelim ve yoğuralım. Hamurların üzerini örtelim ve 20 dakika bekletelim. Sonra her iki hamurdan küçük parçalar koparalım. Her ikisini de ayrı ayrı top şeklinde yuvarlayalım. Bir kakaolu birde sade hamurdan alalım üst üste koyup iki elimizin arasında yuvarlayarak birbirine karıştıralım. İki renk hamurumuzun üzerine hafif şekilde bastıralım ve yağlanmış tepsimize dizelim. Yaklaşık 15 dakika fazla pembeleşmeden pişirelim.